Accessibility Tools

Skip to main content

Nastavljen državni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ - Užice prvi grad domaćin u 2024. godini

31. January 2024.

Foto: NITRA

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija je, u oktobru 2023. godine, pokrenulo nacionalni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“, te se tim povodom organizuju Dani nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije

Prvi ovogodišnji Dan nauke i inovacija održan je u Zlatiborskom okrugu, a grad domaćin bio je Užice. U ime ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović prisutnima se obratio Jovan Milić, posebni savetnik ministra.

„Danas u Zlatiborskom okrugu predstavljamo mogućnosti koje kao Ministarstvo pružamo i kroz Fond za nauku, Fond za inovacionu delatnost, ali i kroz Centar za promociju nauke. Smatram da je naša obaveza da obiđemo svaku lokalnu samoupravu i da u direktnom razgovoru sa građanima jasno i nedvosmisleno predstavimo sve mogućnosti koje postoje u našem sistemu“ – ističe Milić i dodaje: „Srbija jeste zemlja nauke i inovacija, i samo udruženi možemo da doprinesemo razvoju naše države. Predstoji nam EXPO 2027 , jedan od najvažnijih državnih projekata i potrebna nam je podrška eksperata, mladih ljudi i svih onih koji žele da doprinesu izgradnji Srbije. O ovome ćemo govoriti i za dve nedelje u Vrnjačkoj Banji i ideja je da ovaj projekat završimo u Beogradu, pred Sajam nauke i tehnike.“

Prvi ovogodišnji Dan nauke i inovacija održan je u Akademiji strukovnih studija, odsek Užice. Posetioci su imali priliku da čuju i primere dobre prakse, odnosno uspešne priče koje su prošle put od ideje do realizacije i to od istraživačkog tima sa Instituta za voćarstvo u Čačku, koji rukovodi projektom „CryoPlum“, podržanim kroz program PROMIS 2020, Fonda za nauku Republike Srbije.

Nije slučajno što je Akademija strukovni studija domaćin ovog događaja, jer prema rečima Ljubice Diković predsednice Akademije, nauka je za ovu ustanovu veoma bitna.

“U svom radu puno ulažemo u razvoj naučnog kadra, naučne saradnje sa drugim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Bavimo se promocijom nauke i organizatori smo 13 međunarodnih naučnih konferencija. Imamo veoma dobru vezu sa privredom, a naši studenti potpuno osposobljeni izlaze na tržište rada“ – poručila je ona.

Prisutnima se obratio i Predrag Gavović, pomoćnik gradonačelnika Užica, koji je istakao zahvlanost Ministarstvu nauke na podršci radu Inovacionog centra u tom gradu.

Podršku u realizaciji Dana nauke i inovacija u ovom gradu pružili su Regionalni inovacioni startap centar Užice i Inovacioni biznis centar Zlatibor, a kroz panel diskusiju prisutnima su se obratili predstavnici Fonda za nauku, Fonda za inovacionu delatnost, kao i poreski savetnik. Moderator događaja bila je Danijela Vučićević, ispred Centra za promociju nauke.

Predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obišli su i kompaniju „Inmold Plast“ u Požegi. Preduzeće „Inmold Plast“ iz Požege bavi se razvojem IML-ULP kalupa za proizvodnju plastičnih kanti od 1000ml sa drškom težine 24,5g, što je 28% lakše od standardne plastične kante koja je trenutno prisutna na svetskom tržištu. Inače, ovo preduzeće je primer primene dualnog obrazovanja u Srbiji i kako ističu zaposleni u tom preduzeću, podrška kroz ovaj program im je od velikog značaja.

Galerija
Pogledajte još vesti