Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Pomoćnik ministarke Vladimir Radovanović otvorio Dan nauke i inovacija u Kragujevcu

27. Mart 2024.

Foto: NITRA

Vladimir Radovanović, pomoćnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, otvorio je jedanaesti Dan nauke i inovacija u Kragujevcu, koji se realizuje u okviru državnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“

Univerzitet u Kragujevcu, uz podršku Grada Kragujevca i Regionalne privredne komore Kragujevac, bio je domaćin jedanaestog po redu Dana nauke i inovacija, koji je održan u utorak, 26. marta u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke, u okviru projekta „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacijaˮ, organizuje dane nauke i inovacija u gradovima širom Srbije, sa ciljem da se celokupna javnost motiviše i pripremi za buduće istraživačke i preduzetničke poduhvate.

Prisutnima su se u ime domaćina obratili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, prorektor za inovacije i razvoj prof. dr Vladimir Senić, kao i Jelena Pavić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu i gospodin Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Kragujevac.

U ime Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prisutnima se obratio Vladimir Radovanović, pomoćnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Sektoru za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj, koji je tom prilikom predstavio sistem podrške koji je uspostavljen na državnom nivou i koji je dostupan svima koji se bave naukom, naučnoistraživačkim radom i inovacijama.

„Projekat Srbija zemalja nauke, zemlja inovacija realizuje se u cilju podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, kao i potencijalu koji oni nose za našu zemlju. Ideja je da se naučnoj i inovacionoj zajednici, ali i građanstvu približe programi Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost“ - istakao je Vladimir Radovanović. Takođe podsetio je da je u Kragujevcu prošle godine u saradnji sa Univerzitetom osnovan Inovacioni inkubator i Regionalni inovacioni startap centar čija je ideja da mladi, kroz specijalizovane programe i uz podršku mentora komercijalizuju i učine svoj projekat održvim, kao i da budu aktivni na tržištu.

Prisutni profesori, istraživači i studenti imali su priliku i da se upoznaju sa primerima dobre prakse u oblasti nauke i inovacija, kao i da čuju više informacija o Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju. U Kragujevcu je kao primer dobre prakse posetiocima predstavljen projekat INTELHEART, finansiran u okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije, a koji je vezan za razvoj softvera baziranog na algoritmima veštačke inteligencije kao i kompjuterskog modeliranja za novu dijagnostiku pacijenata sa srčanom slabošću. Trogodišnji projekat okuplja međunarodni interdisciplinarni tim od 12 istraživača, kardiologa, inženjera, i informatičara, koji će raditi iz kliničkih centara Kragujevca, Niša, Beograda i Novog Sada, kazao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta.

U okviru panel diskusije prisutnima su se obratili i Aleksandra Todorović, savetnica za programe i projekte, Fond za inovacionu delatnost, Ana Stevanović Zdravev, menadžerka za programe i projekte, Fond za nauku i Nemanja Jovanović, poreski savetnik. Moderator događaja bio je Milan Jenić, ispred Centra za promociju nauke.

Radovanović je sa predstavnicima Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu obišao i MIND Park, proizvodni, logistički i obrazovno-tehnološki hab, prvi kao takav u ovom delu Evrope. Tom prilikom predstavnici MIND Parka istakli su viziju svog poslovanja, osvrnuvši se na ključne aspekte - lokaciju, tehnološke inovacije, angažovanje ljudskih resursa i održivost.

Posvećenost poslovanja MIND Parka konceptu održivosti prikazana je kroz izgradnju solarne elektrane i učešće u programu Pilot projekta za definisanje ekoindustrijskih parkova kao jedini park u Srbiji. Istaknut je značaj institucionalne i internacionalne saradnje, kao i dualnog obrazovanja usmerenog potrebama privrede.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prepoznaje značaj pružanja podrške i uspostavljanja partnerstva sa kompanijama koje unapređuju nauku i tehnologiju, doprinoseći daljem prosperitetu Srbije.

Galerija