Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Održan treći Saige RDI forum

12. Mart 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je trećem Saige RDI forumu, koji je organizovan kao nastavak uspešno organizovana prethodna dva foruma

Na forumu je učestvovalo 70 predstavnika 18 instituta u transformaciji, a glavne teme bile su se ažurirani Operativni priručnik (verzija 3.1), povezivanje instituta u transformaciji, kao i iskustava u internoj komunikaciji.

Ministarka dr Begović prethodni period je ocenila kao zadovoljavajući, posebno ističići značaj mehanizma ,,First come – first serve“ za unapređenje efikasnosti. Pored toga, pozitivno je ocenjeno to što instituti imaju svoje međunarodne nadzorne odbore i što jako dobro sarađuju sa svojim i nacionalnim i internacionalnim konsultantima.

Kada je reč o ažuriranom Operativnom priručniku, ministarka dr Begović je navela da je jako dobro što menjamo i šemu finansiranja. “Pre svega Seed Grants programi, koji će biti dostupni svima”, istakla je ona. ,,Za sada imam informaciju da je izvodljivost projekta 77, što je jako velika brojka, kao i budžet od skoro 2 miliona evra, nekada je to budžet koji inovacioni fond dobije za celu naučnu zajednicu. Drago mi je što vidim da neki instituti već rade na otvaranju spin-out i spin-off kompanija. Tri instituta sa četiri projekta u vrednosti od 2 miliona evra zaista moraju da daju efekat. Bilo kakvo produženje projekta podrazumeva rezultate, a krajnji cilj ove cele transformacije jesu spin-out kompanije“ kazala je ministarka dr Begović.

Ona je zatim istakla kako procedure i pravila vremenom postaju složeniji, ali i da će doći do uvećanja sredstava. ,,Ono što je bitno za neke od instituta poput IBISS, Nikola Tesla i Dedinje jeste da su dobili licence od kompanije MarketsandMarkets za platforme vezane za istraživanje tržišta. Ovo je korisno zato što nam je to falilo u prvoj fazi procesa transformacije, a čak i kod pripreme nekih projekata, ne samo naučnih, već pre svega inovacionih“, rekla je dr Begović.

Ministarka je najavila da će lestvica uslova za projekte Fonda za nauku biti podignuta ,,kako bi naša naučna zajednica malo ozbiljnije shvatila Data menadžmet plan“, a u svrhu podizanja efikasnosti prilikom konkurisanja za međunarodne projekte. Ovom prilikom pohvaljena je inicijativa četiri instituta zahvaljujući kojoj je održana radionica na ovu temu u decembru prošle godine, a posebno je istaknut i značaj treninga koji se tiče predstavljanja naučnih dostignuća široj javnosti.

U zaključku svog obraćanja, dr Begović osvrnula se na radnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama i na sastanak sa dekanom i renomiranim profesorima MIT-a, na kom je stekla utisak da je moguće biti istaknuti profesor, a pritom imati i fascinantno iskustvo u vođenju nekoliko u startap kompanija.

Galerija