Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Novi Sad domaćin 13. Dana nauke i inovacija

29. April 2024.

Foto: NITRA

Održan je 13. Dan nauke i inovacija u Naučno – tehnološkom parku u Novom Sadu, a tokom ove manifestacije koja je deo nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“, prisutnima se obratio Jovan Milić, posebni savetnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović

„Novi Sad, kao univerzitetski grad sa 50000 studenata, istinski je centar intelektualne energije. Sa četrnaest fakulteta i tri naučna instituta, pokazuje se jasna posvećenost kontinuiranom rastu i napretku. Naša misija je da nastavimo sa podržavanjem razvoja ovog grada kroz inovacije, obrazovanje i tehnološki napredak“ – izjavio je Milić. On posebno ističe državne ciljeve koji su fokusirani na razvoj nauke i inovacija: „Nastavljamo da ulažemo u nauku, nastavljamo da svi zajedno radimo na učvršćivanju naše pozicije u svetu. Ono što je važno da istaknemo jeste i namera koja se vezuje za proširenje Naučno – tehnološkog parka u Novom Sadu, ali i organizacija velikog međunarodnog Foruma.“

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof.dr Zoran Milošević kaže da je nauka naša najsnažnija veza sa svetom.

„Na svetskom planu mi smo vidljivi po sportskim rezultatima i kulturnim odrednicama. Isto tako je bitno da budemo vidljivi i kada je u pitanju nauka, u njenom internacionalnom segmentu, kao i u njenoj snažnoj vezi sa privredom. Slažem se sa ministarkom Begović u tome da nauka mora da bude najvažnija tema u Srbiji“ – izjavio je Milošević.

Prisutnima su se obratili i Nebojša Drakulić, direktor Naučno – tehnološkog parka u Novom Sadu, ali i predstavnici Centra za promociju nauke, Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku.

Naučni savetnik na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu dr Pavle Jovanov, predstavio je uspešne priče o projektu PROTOPOWER, finansiranom u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Svoje obraćanje imao je i prof.dr Milan Gromović, naučni saradnik na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. On je govorio o humanistici u svetlu nauke i inovacija.

Posetioci su imali priliku i da postave pitanja i direktno razgovaraju sa predstavnicima relevatnih fondova i institucija, što je dodatno obogatilo interakciju i razmenu znanja.

U okviru ovog događaja, Milić je obišao predstavnike startap preduzeća sa kojima je razgovarao o njihovim idejama.

Državni projekat „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ biće završen u maju mesecu i to panel diskusijom u okviru 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća.

Galerija