Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Javni poziv za dodelu grantova za putovanja u okviru Horizont Evropa programa

18 Oktobar 2023

   NCP_WIDERA.NET – Advancing Europe Package support


Projekat NCP_WIDERA.NET je trogodišnja akcija koordinacije i podrške koju finansira Evropska komisija sa ciljem da se osnaži mreža Nacionalnih kontakt osoba (NCP) za horizontalnu aktivnost Okvirnog programa Horizont Evropa – Širenje učešća i jačanje Evropskog istraživačkog prostora (Widening Participation and Strengthening the European Research Area). Pored toga, projektom su planirane i mere podrške za potencijalne učesnike ovog programa koji žele da apliciraju na otvorene pozive Horizont Evropa. U skladu sa navedenim, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisuje:

Poziv za finansiranje troškova putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa

1. Predmet poziva

Predmet ovog poziva je finansiranje troškova putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa. Radni sastanci i skupovi, u smislu ovog poziva su promotivni događaji koje organizuje Evropska komisija i međunarodne organizacije kao što su: Brokerage Events, Matchmaking Events, B2B meetings i slični informativni i promotivni događaji.

2. Finansiranje

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dodeljuje sredstva za finansiranje putovanja istraživača na radne sastanke i skupove u inostranstvu koji su organizovani u okviru II stuba Horizont Evropa programa: Globalni izazovi i evropska industrijska konkurentnost, na događaje organizovane u okviru:

  • Klastera 1 Zdravlje
  • Klastera 2 Kultura, kreativnost i uključivo društvo
  • Klastera 3 Civilna sigurnost za društvo
  • Klastera 4 Digitalizacija, industrija i svemir
  • Klastera 5 Klima, energija i mobilnost
  • Klastera 6 Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i životna sredina

Ministarstvo dodeljuje grantove za nadoknadu putovanja u iznosu koji ne prelazi 1.000,00 evra po učesniku događaja.

3. Uslovi poziva

Na poziv se mogu prijaviti istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama (u daljem tekstu NIO), koji ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o nauci i istraživanjima („Službeni glasnik RS“, br. 49/19, u daljem tekstu: Zakon)

Istraživači iz Srbije koji se prijavljuju na ovaj poziv treba da učestvuju u sprovođenju Programa institucionalnog finansiranja ili drugim programima od opšteg interesa u skladu sa Zakonom.

4. Način prijave i kriterijumi za ocenu

Prijava za dodelu finansijskih sredstava podnosi se popunjavanjem priloženog formulara, koji se preuzima sa linka na dnu stranice.

Popunjen i skeniran formular treba dostaviti Ministarstvu najmanje 15 radnih dana pre održavanja skupa na koji se putuje, na elektronsku adresu: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Prijave će biti ocenjivane od strane Komisije koju je formiralo Ministarstvo. Komisija će pri odabiru prijava dati prednost istraživačima:

  • koji se prijavljuju kao potencijalni koordinatori Horizont Evropa projekta,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni rukovodioci radnog paketa,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni rukovodioci radnog zadatka,
  • koji se prijavljuju kao potencijalni saradnici na Horizont Evropa projektu,
  • koji nisu učestvovali u prethodnim pozivima Horizont Evropa programa

Istraživači koji se prijavljuju kao potencijalni koordinatori ili rukovodioci radnog paketa treba da budu u zvanju naučni saradnik ili višem naučnom zvanju, odnosno docent ili višem nastavnom zvanju.

5. Raspored sredstava i izveštavanje

Podnosioci prijava će biti obavešteni o odluci da li se prijava odobrava ili odbija, najkasnije 5 radnih dana pre događaja na koji se putuje.

Jednoj instituciji će biti dodeljeno maksimalno 2 granta po jednom događaju.

Ministarstvo finansira troškovi putovanja u obliku nadoknade troškova, odnosno Ministarstvo uplaćuje novac NIO posle obavljenog putovanja, uz priloženu dokumentaciju (zahtev za finansiranje i izveštaj).

U okviru ovog poziva predviđeno je 70 grantova koji će biti dodeljeni za putovanje na radne sastanke i skupove u inostranstvu.

Više informacija o promotivnim događajima možete pronaći na sledećim linkovima:
https://horizoneuropencpportal.eu/stage
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events

6. Potrebna dokumentacija:

7. Dodatne informacije:

Dr Jasmina Grubin
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Tel.: +381 11 3640 230
e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Željka Dukić
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
Nemanjina 22-26
11000 Beograd
Tel.: +381 11 3616 589
e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.