Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Begović u poseti Institutu za ekonomiku poljoprivrede

18. March 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prevođena ministrkom dr Jelenom Begović posetila je Institut za ekonomiku poljoprivrede i sastala se sa rukovodstvom instituta na čelu sa direktorom dr Jonelom Subićem, Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima koji rade na ovom institutu

Ova poseta deo je šireg plana Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da se obiđu sve naučno-istraživačke organizacije u Republici Srbiji, kao i da se delegacija ovog ministarstva upozna sa poslovanjem ovih NIO, njihovim kratkoročnim i dugoročnim planovima za budućnost, kao i potencijalnim izazovima sa kojima se suočavaju.

Ministarka dr Jelena Begović nakon sastanaka u izjavi za medije rekla je da smatra da je ovo najbolji način da se oseti puls jednog instituta. “Želimo da zajedno identifikujemo snage instituta i kako to kao država i kao ministarstvo možemo da pomognemo da budu malo hrabriji i da planiraju budući razvoj”, istakla je ministarka.

“Ovo je institut sa dugom tradicijom. Osnovan je posle Drugog svetskog rata, 1949. godine, sa idejom da se bavi agrarnom politikom zemlje. To je jedna velika odgovornost i zahteva multidisciplinarne timove, a veoma je bitan za zemlju. Poljoprivreda je ključna industrijska grana i za preživljavanje i za razvoj jedne zemlje”, navela je ona.

“U pitanju je veoma mali institut, poput nekoliko njih koje smo poslednjih meseci posetili, a da se bave istraživanjima vezanim za poljoprivredu. Gledamo kako možemo da ih usmerimo da bliže sarađuju kako bi jačali svoje snage. Institut od 30 istraživača, naravno, ima i svoje prednosti, jer neke planove može brže i efikasnije da sprovede. Ovde smo da im pomognemo, da ih umrežimo i da iz neke naše vizure i ličnih iskustava pomognemo da budu bolji, da budu hrabriji i da budu ponekad ambiciozniji, da se ne plaše neuspeha”, istakla je dr Begović. “Došao je momenat da se svi naviknemo da moramo da se borimo za svoje parče kolača, da evoluiramo i kao pojedinci i kao naučne organizacije, ali i kao čitav naučni ekosistem”, rekla je ona.

“Želimo da vodimo otvoreni dijalog sa našim istraživačima i naučnicima, a na terenu dobijamo mnogo bolji uvid posle ovakvih poseta. Naučnicima je, verujem, vetar u leđa da vide da se Ministarstvo i te kako interesuje za njih, da je spremno da ih čuje i da interveniše na pozitivan način, kako bi imali bolji položaj, a primer za to je da je rešen sistem plata u nauci koji je punih 12 godina mučio naučnike”, navela je ona, zaključivši da je cilj da se naučnici uključe u kreiranje svoje sudbine.

Direktor Institut za ekonomiku poljoprivrede dr Jonel Subić u svojoj izjavi za medije istakao je da je ovo prva poseta ministrau poslednjih dvadeset godina, koliko on radi na ovom institutu. “Prvi put da smo počastvovani da nam u posetu dođe ministarka sa svojim kabinetom, državnim sekretarima i pomoćnicima, kako bismo imali otvoren razgovorsa dobronamernim sugestijama i kritikama u pravcu da se očekuju bolji rezultati. Ima dobrih rezultata, ali uvek ima prostora i za bolje rezultate”, rekao je on. “Smatram da sa kabinetom ministarke dr Jelene Begović je nauka u Srbiji iskoračila napred, da se osetio pomak i da imamo zdravu komunikaciju. Instituti su stabilni i ima prostora za mlade, koji treba da se bave naukom i unaprede ovaj naš naučni sistem”, zaključio je dr Subić.