Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

У Њујорку отворена изложба графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције

13. Октобар 2023.

У Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку синоћ је отворена изложба графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције

Аутор изложбе је проф. др Владимир Павловић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду, а изложба је организована у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и Министарством спољних послова Републике Србије (Генерални конзулат Републике Србије у Њујорку).

„Пример професора Павловића и његовог преданог и посвећеног рада је нешто што је за велико поштовање. Начин на који је употребио вештачку интелигенцију је нешто невероватно. Срећни смо да смо партнери на овом пројекту и важно је да напоменемо да је ово прва изложба ван земље, али нас свакако очекује и организација ове изложбе у Новом Саду и Чачку и радујемо се сарадњи“, истиче Јован Милић, посебни саветник министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић.

Професор др Павловић истиче то да је изложба настала као један од резултата пројекта међууниверзитетске сарадње између Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду и Централног Универзитета Северне Каролине у области примене вештачке интелигенције и дигиталних технологија у настави на даљину.

„У оквиру овог пројекта који је финансирала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији смо се поред развоја савремених дигиталних наставних платформи бавили и различитим аспектима и применама генеративне вештачке интелигенције. Графике на изложби су настале као резултат примене различитих софтверских пакета базираних на вештачкој интелигенцији у добијању визуелних података које сам ја потом уобличио на такав наин да помоћу њих могу објаснити процес стицања знања о реалности путем обраде информација, манипулације симболима и конструкцијом наратива. На тај начин сам кроз графички приказ презентовао концепт технологије и технике, који поред своје свакодневне употребне вредности представљају и одређени оквир кроз који ми сагледавамо и дајемо значење свету око нас.“

Професор др Павловић истиче и то да се вештачка интелигенција користи у многим областима пољопривреде и прехрамбене индустрије. Он је истакао и то да је Пољопривредни факултет, Универзитета у Београду лидер у региону у овим областима.

„Још пре пар година формирали смо специјални студијски програм под називом Биотехнички инжењеринг. Такође смо у оквиру катедре за математику и физику формирали Центар за истраживање података и биоинформатику, а у оквиру кога се између осталог бавимо применом вештачке интелигенције у агро и биотехничким наукама. Ово је посебно важно, имајући у виду чврсту опредељеност Министарства науке да подржава све модерне трендове у науци, укључујући и различите примене вештачке интелигенције“, закључује он.

Олгица Влачић, конзул-жеран у Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку, истиче да је изложба проф. др Владимира Павловића нешто потпуно ново у културној понуди Генералног конзулата.

„Бавећи се изузетно актуелном темом примене вештачке интелигенције у сегментима стваралаштва претходно резервисаним искључиво за људски ум, изложба посетиоцима пружа увид у могућности примене алатки вештачке интелигенције у ликовном стваралаштву, уједно позивајући на размишљање о будућности уметности у целини. Верујемо да ће дела проф. Павловића бити изузетно занимљива њујоршкој публици и да ће представити Србију као земљу науке и иновација која иде у корак са глобалним научним трендовима“, истиче она.

У предстојећем периоду у конзулату биће одржано и предавање проф.др Павловића „Много нијанси вештачке интелигенције“, које је пратећи део ове изложбе, посетиоце очекује и пројекција новог документарног филма о Николи Тесли „Бежично“, који представља ауторско дело Музеја Никое Тесле у Београду, као и промоција књиге поезије „Из заборављеног света у вечност“ Милорада Максимовића, српског песника који живи у САД.

Галерија
Погледајте још вести