Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Србија и ЕУ за иновације: Фонд доделио 9,6 милиона евра подршке

20. Март 2024.

Фонд за иновациону делатност је, након евалуације пријава, одобрио финансирање у укупном износу од 9,6 милиона евра за 41 пројекат иновативних предузећа у оквиру прве фазе ИПА пројекта "Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа"

На јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде поднето је укупно 284 пријаве. Од тог броја, одобрено је финансирање за 27 пројеката предузећа која су у раној фази развоја, осам пројеката етаблираних предузећа и шест заједничких пројеката предузећа и научноистраживачких организација. У зависности од програма, иновативни пројекти су подржани бесповратним средствима до 120.000 евра и до 500.000 евра.

Примене одобрених пројеката обухватају различите области, укључујући информационо-комуникационе технологије, машинство, електронику и заштиту животне средине. Иновативна предузећа искористиће бесповратна средства за развој нових или унапређење постојећих производа, услуга или технологија, што ће допринети њиховом расту и повећању конкурентности. Поред примене техничког знања у развоју иновација, њихов основни задатак је да следе тржишне трендове и граде партнерске односе са потенцијалним инвеститорима.

Фонд заједно са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и Европском унијом, уз подршку ЦФЦУ (Сектора за финансирање и уговарање програма из средстава ЕУ, Министарство финансија) наставља са унапређењем иновационог окружења Србије. У другој фази ИПА пројекта, обезбеђена су додатна финансијска средства од 10,3 милиона евра. Јавни позив за развој иновација приватног и академског сектора отворен је до 1. априла 2024. године.

Фонд за иновациону делатност честита добитницима финансирања и жели успех у реализацији иновативних пројеката.

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.
Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 26 милиона евра, од чега 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019) и 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.
Укупан износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Уговора о Директном гранту износи 20,6 милиона евра за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/

Погледајте још вести