Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Састанак министарке др Беговић са изврсним истраживачима

18. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са изврсним истраживачима у Влади Републике Србије како би им у непосредном контакту честититала и упознала се са њима, али и поразговарала о њиховим искуствима и чула предлоге за потенцијално унапређење система одређивања изврсних истраживача

Министарка је изврсним истраживачима на постигнутом успеху. “Захваљујући вашем знању, раду, труду и залагању можемо рећи да српска наука има позицију у светским оквирима. У протеклом периоду радили смо на томе да реформишемо систем плата, који сада лежи на добрим основама. Желели смо заиста да покажемо да су истраживачи у Србији битни. Наша жеља је била да наградимо најбоље”, истакла је она.

“Сам пут до проналаска одговарајућих критеријума био је изазован, имајући на уму специфичности сваке од области. Ова награда за изврсност траје две године, а ми вас данас позивамо да будете маштовити и да доставите могуће идеје за унапређење овог система и критеријума за изврсност”, навела је министарка, након чега се упознала са сваким од присутних истраживача и продискутовала о могућим побољшањима овог система.

Министарство је извршило реформу система плата у науци, при чему је уведен систем једно звање - једна плата, чиме је решен проблем неуједначених исплата који је трајао 12 година. Након дефинисаних критеријума за сваку област и њиховог објављивања у Службеном гласнику формирана је листа изврсних истраживача, на основу које ће 10 одсто најбољих током две године од формирања листе примати плату увећану за 30 одсто, чиме је исказан одређени подстицај за њихов даљи научноистраживачки рад. Нова листа изврсних истраживача биће креирана на сваке две године, приликом чега ће се изнова евалуирати резултати.

Области науке су разврстане на следеће групације: Природно-математичке науке и Медицинске науке; Техничко-технолошке и биотехничке науке; Друштвене науке; Хуманистичке науке.

Сви истраживачи у научним звањима рангирани су према резултатима оствареним у периоду 2018–2022. године, осим истраживача у звању научни саветник који су рангирани према резултатима оствареним у периоду 2013–2022.

Коначна листа научно изврсних истраживача формира се обједињавањем листе изврсних истраживача по групацијама научних области и листе добијене на основу резултата у међународним колаборацијама.

Изузеци су сви руководиоци – добитници European Research Council (ERC) пројеката, који остварују право на научну изврсност. Такође, повратници из иностранства (запослени истраживач у научном звању који је завршио докторске студије у иностранству или има најмање пет година радног искуства у иностранству у институцијама или организацијама у области научноистраживачке или истраживачко-развојне делатности) који су укључени у финансирање између два рангирања остварују право на научну изврсност и задржавају je до првог следећег вредновања.

Галерија
Погледајте још вести