Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација посетила Истраживачку станицу Петница

21. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, помоћник министра др Марина Соковић и представници Центра за промоцију науке и Фонда за младе таленте посетили су Истраживачку станицу Петница

Делегација је имала прилику да обиђе Станицу, а државни секретар Гроздић полазницима семинара одржао је предавање на тему “Правци развоја научно-иновационог система Србије”.

Ова посета реализована је како би се Министарство науке, технолошког развоја и иновација из прве руке упознало са радом Истраживачке станице Петница и како би се пронашли начини за ближу сарадњу ове станице са Фондом за младе таленте и Центром за промоцију науке.

Председница Управног одбора Истраживачке станице Петница др Бојана Мићић, током састанка делегације са управом Станице, детаљно је презентовала како четрдесет и две године дугачак историјат ове станице, тако и све оно што ову институцију данас издваја као јединствену у читавом свету - Летњу научну школу за ђаке завршних разреда основних школа, специјализоване семинаре за студенте и докторанде из читавог света, али и оно по чему је Истраживачка станица Петница најпознатија, а то су семинари за средњошколце, који се реализују за више научних дисциплина у специјализовано опремљеним просторијама и лабораторијама ове станице, која је по највишим стандардима реновирана 2012. године.

Делегација је између осталог обишла лабораторије за електронику, рачунарство, хемију, биологију и биомедицину и археологију, а новим полазницима пролећних семинара државни секретар Гроздић током свог предавања говорио је о могућностима које млади у Србији имају када одлучују о својој будућности. ,,Када будете одлучивали чиме желите да се бавите имајте на уму да је љубав према тој области најбитнија, а уколико се одлучите за науку, знајте да ће држава и Министарство науке, технолошког развоја и иновација чинити све да вам омогуће што боље услове”, истакао је Гроздић.

Предавање је било интерактивно, а Гроздић је полазницима на непосредан начин приближио делатности Фонда за иновациону делатност, научно-технолошких паркова, Фонда за науку и Центра за промоцију науке, као и за младе најважнијег Фонда за младе таленте, који пружа подршку и стипендира најбоље и најуспешније студенте и ученике.

Посета је завршена неформалним разговором са полазницима, који су државном секретару и делегацији поставили бројна питања на теме које су их током његовог предавања заинтересовале, чиме су им ближе објашњени механизми подршке који у Републици Србији постоје за научнике и иноваторе, али и све оне који то желе да постану.

Галерија
Погледајте још вести