Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

“Učenici Matematičke gimnazije su najbolji ambasadori Srbije”, poručila dr Begović na proslavi 57 godina rada ove škole

19. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović prisustvovala je proslavi 57 godina postojanja Matematičke gimnazije u Beogradu

Ministarka dr Begović prisustvovala je proslavi zajedno sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem, ministarkom zdravlja dr Danicom Grujičić i državnim sekretarom Ministarstva prosvete prof. dr Ivicom Radovićem. Ovom prilikom, Vladimir Orlić podelio je laptop računare najboljim učenicima ove gimnazije, osvajačima medalja.

“Ovo nije samo škola, ovo je začetak naučnog centra koji će, kao i do sada, i u budućnosti oblikovati buduće stručnjake, buduće lidere i naučnike - one od kojih naša budućnost već danas zavisi”, rekla je dr Begović u svom obraćanju.

“Matematika se često naziva univerzalnim jezikom i predstavlja temelj svih nauka, temelj tehnologije, inženjerstva i mnogih drugih oblasti. Ali, osim praktične primene, matematika je prelep oblik umetnosti, način razmišljanja i alat za rešavanja mnogobrojnih problema, zbog čega obogaćuje naše živote”, kazala je dr Begović.

“Matematička gimnazija, iz ugla Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ima veliku ulogu u razvoju tehnologija, inovacija i nauke u Republici Srbiji. Kroz godine, učenici ove škole su postizali izuzetne rezultate, zbog čega ih možemo nazvati najboljim ambasadorima naše zemlje”, navela je dr Begović, dodavši da napredne nastavne metode i kurikulumi u ovoj gimnaziji ne samo da pripremaju učenike za buduće akademske izazove, već ih motivišu da razmišljaju kritički, inovativno i da se bave istraživačkim radom. “To je ono što Srbiji treba”, rekla je ministarka dr Begović.

“U svetu u kojem su informacije vrlo lako dostupne, prava vrednost obrazovanja nije u onome što znamo, već u onome kako ćemo to znanje da upotrebimo, kako ćemo rešiti izazove sa kojima se sve više suočavamo. Matematika široka i predstalja ključ za otključavanje univerzuma, za predviđanje kretanja nebeskih tela, za proučavanje subatomskih čestica, a omogućava i da dizajnirate pametne gradove, razvijate medicinske tretmane koji će jednog dana spasiti živote, ili da se bavite veštačkom inteligencijom”, rekla je dr Begović i dodala da će zahvaljujući matematici učenici ove gimnazije moći da se bave svim zanimanjima koja danas znamo, ali i svim onima koja su tek pred nama.

“Potrebni su nam ljudi koji razmišljaju široko i inovativno i koji mogu da nam pomognu da kreiramo bolju budućnost. Ispred Vlade Republike Srbije i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija mogu da kažem da jedva čekam da neke od vas vidim kako postajete deo naše naučne zajednice”, zaključila je dr Begović.