Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Potpisan ugovor o donaciji između Fonda za mlade talente i kompanije Novo Nordisk za stipendiranje najboljih studenata medicine

25. Septembar 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u ime Fonda za mlade talente Republike Srbije potpisala je sa generalnim direktorom kompanije Novo Nordisk za Srbiju i Crnu Goru Aleksandrom Popovićem ugovor o donaciji u visini od 50.000 evra

Novac je namenjen dodatnom stipendiranju najboljih studenata u oblasti medicine koji se obrazuju na prestižnim fakultetima u inostranstvu.

Tokom 15 godina postojanja Fond za mlade talente dodelio je više od 40.000 stipendija i nagrada najboljim studentima i učenicima u Srbiji, u ukupnom iznosu od 10,5 milijardi dinara, što ga čini najvećim Fondom ovog tipa u regionu. U okviru sveobuhvatne reforme, Fond otvara svoja vrata za saradnju sa privatnim sektorom, u cilju dodatne podrške talentima Srbije.

Zbog toga je potpisan ugovor o donaciji sa kompanijom Novo Nordisk značajan korak koji predstavlja nastavak posvećenosti Vlade Republike Srbije obrazovanju, nauci i talentima, čime se stvara osnov za prosperitetnu budućnost Srbije.

„Kompanija Novo Nordisk, kao primer društveno odgovorne kompanije, prepoznala je važnost ulaganja u mlade talente i preuzela proaktivnu ulogu u njihovom obrazovanju i karijernom razvoju. Ovo je svetli primer kako i privatni sektor može i treba da se uključi u najvažniju misiju uspešnog društva u 21. veku – podršku obrazovanju, nauci, inovacijama, podršku uspešnim i talentovanim mladim ljudima. Zato želim da iskoristim ovu priliku i pozovem i druge društveno odgovorne kompanije da se pridruže ovakvoj praksi i da zajedno gradimo uspešno društvo, zasnovano na znanju i inovacijama“, istakla je ministarka Jelena Begović.

U narednih mesec dana, Fond za mlade talente raspisaće konkurs za stipendiranje najboljih studenata Srbije koji su upisali postdiplomske studije na vodećim fakultetima u inostranstvu. U okviru ovog konkursa, za pet najbolje rangiranih studenata u oblasti medicine biće dodeljene dodatne stipendije pod nazivom „Medicina za generacije“, koje finansira kompanija Novo Nordisk, u bruto iznosu od po 10.000 evra.

„Ulaganje u znanje i nove generacije naučnika je logičan izbor za Novo Nordisk, kompaniju čiji su razvoj u proteklih 100 godina u najvećoj meri obeležila vrhunska naučna dostignuća u oblasti medicine. Ponosni smo što imamo priliku da podržimo najtalentovanije studente medicine iz Srbije i pomognemo im da najnaprednija svetska naučna dostignuća donesu u svoju zemlju, baš kao što je to pre 100 godina uradio osnivač naše kompanije dr August Krog“, ističe Aleksandar Popović, generalni direktor Novo Nordiska za Srbiju i Crnu Goru.

Stipendije kompanije Novo Nordisk posvećene su danskom naučniku dr Augustu Krogu, dobitniku Nobelove nagrade u oblasti fiziologije i medicine, koji je osnivač ove kompanije, nastale pre tačno jednog veka.

Galerija