Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Održano 11. studentsko takmičenje za najekoinovativniji prehrambeni proizvod Ekotrofelija Srbija 2023

10. jun 2023.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS) 9. juna 2023. godine, je održano jedanaesto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ekotrofelija Srbija 2023. Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“.

Na takmičenju je učestvovalo sedam timova studenata sa četiri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija. Studente su tokom svečanog otvaranja pozdravili i reči ohrabrenja uputili predsednik UPTS-a, prof. dr Viktor Nedović, šef kancelarije za Srbiju švajcarske organizacije Helvetas, Nenad Čelarević, predstavnik Naučno-tehnološkog parka Beograd, Nevena Janković, v.d. direktorka Centra za promociju nauke, dr Marjana Brkić, menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost, Mlađan Stojanović, kao i pomoćnik ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (NITRA), Ivana Vukašinović, koja je i zvanično otvorila ovogodišnje takmičenje.

Prvo mesto na takmičenju je osvojio OsmoTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Slatki duo, dezert od sušenog voća -jabuke i šljive. Drugo mesto osvojio je Radish tim takođe sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Rokesto, nutritivno bogatim veganskim namazom na bazi lista rotkvice. Treće mesto podelili su im ProLab sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom VegBite, užinom bogatom proteinima i vlaknima na bazi tropova biljnih mleka i tim InoHiT sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Univerziteta u Kragujevcu sa proizvodom Carovita koji predstavlja nutritivno obogaćen i prirodno obojen kreker sa dodatkom šargarepe.

Na ovom takmičenju učestvovali su još i MicroTim sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom MicroTea osvežavajućim bezalkoholnim pićem bogatim polifenolima i mineralima, tim Cinderella sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, veganskim namazom na bazi bundeve sa dodatkom nane bogatim vlaknima i proteinima, kao i tim Five Bees sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio Medene reBEEzle bombone na bazi meda i suve ribizle.

„OsmoTim će imati priliku, ali i veliki zadatak nakon prošlogodišnje pobede srpskog tima Rooftop, da predstavi svoju inovaciju na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova Ekotrofelija Evrope koje će ove godine biti održano 7. i 8. oktobra u Kelnu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, ANUGA, prezentuje Srbiju kao inovacionu destinaciju i učestvuje u kreiranju evropske budućnosti u oblasti hrane“ izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Galerija
Pogledajte još vesti