Accessibility Tools

Skip to main content

Položen kamen temeljac povodom početka radova na drugoj fazi radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu

19. February 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je polaganju kamena temeljca povodom početka radova na na drugoj fazi radova na Naučno-tehnološkom parku u Nišu

Uz predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić kamen temeljac položili su ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, direktor NTP Niš Milan Ranđelović i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će država u izgradnju druge faze Naučno-tehnološkog parka u Nišu uložiti 25 miliona evra, naglasivši da je zadatak da on bude završen do oktobra 2025. godine.

Brnabić je na ceremoniji polaganja kamena temeljca povodom početka druge faze radova naglasila da je ulaganje u mlade, obrazovanje i infrastrukturu stostruko isplativo, ukazavši na to da je ovaj projekat, koji je predstavljen u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027”, važan za budućnost naše zemlje.

Ministarka dr Jelena Begović istakla je kako smatra da je polaganje kamena temeljca za novu zgradu u okviru Naučno-tehnološkog parka Niš prilika za grad Niš, za startap ekosistem, ali i za naučnu zajednicu. “Niš ide napred. Naučno-tehnološki park Niš ulazi u novu fazu razvoja inovacionog ekosistema. Niš stremi da postane vidljiv i značajan centar kako za nauku, tako i za razvoj startap sistema i saradnju industrije i nauke u ovom delu Srbije.“, kazala je dr Begović.

Novi objekat u Nišu, koji će biti izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, obuhvataće blizu 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Pogledajte još vesti