Accessibility Tools

Skip to main content

Državni sekretar Ministarstva prof. dr Trajanović predstavio portal otvorene istraživačke infrastrukture

07. December 2023.

Foto: Nenad Mihailović (Tanjug) / NITRA

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, profesor doktor Miroslav Trajanović, predstavio je danas zajedno sa Marijom Gnjatović, direktorkom Instituta za primenu nuklearne energije u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad portal otvorene istraživačke infrastrukture, ističući da je cilj nauke ne samo stvaranje naučnih radova, već i pretvaranje naučnih rešenja u inovativne proizvode i procese u čemu će portal biti od velike pomoći

„Ukoliko mladi startap ima potrebe za određenom specifičnom opremom i uslugom koja se pruža njenim korišćenjem, može je pronaći na portalu, pregledati dostupne usluge, uslove pod kojima je može dobiti, pa čak i dogovoriti datum i uslove za pružanje usluge direktno preko portala“, rekao je prof. dr Trajanović.

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović, jedna je od korisnica pilot verzije portala otvorene istraživačke infrastrukture koji će uskoro biti pušten u rad. Ona je istakla je da je portal vrlo jednostavan za korišćenje i izuzetno značajan za celokupnu naučno-istraživačku zajednicu.

„Ovaj vid naučno-istraživačke strukture može imati značajan uticaj, budući da nam omogućava da nas drugi lako pronađu i olakšava naše aktivnosti. Verujemo da će nam ova platforma pomoći da bolje iskoristimo opremu koju već posedujemo“, izjavila je Gnjatović.

Cilj uspostavljanja portala otvorene istraživačke infrastrukture je povećanje vidljivosti i dostupnosti opreme i usluga u naučno istraživačkim organizacijama, te maksimalno iskorišćenje opreme i njen komercijalni angažman, kako za potrebe državnog, tako i privatnog sektora.

Kroz stvaranje portala otvorene istraživačke infrastrukture, formira se onlajn baza podataka o vrsti i stanju opreme unutar naučno-istraživačkih organizacija. Ovo omogućava institucijama da prezentuju svoju postojeću istraživačku infrastrukturu i pružene usluge, dok državne i privatne organizacije putem portala mogu pronaći usluge zasnovane na istraživačkoj infrastrukturi i informisati se o uslovima dobijanja tih usluga.

Takođe, uspostavljanjem portala omogućava se praćenje efikasnosti korišćenja postojeće istraživačke infrastrukture, pružajući jasniji uvid u stvarne potrebe za novom opremom.

Stvaranjem portala otvorene istraživačke infrastrukture, naučna oprema i usluge koje mogu ponuditi naučno-istraživačke organizacije postavljaju se na raspolaganje privredi. Osim pružanja stručnih usluga u određenim oblastima, privredni subjekti putem ovog portala dobijaju pristup opremi potrebnoj za razvoj i testiranje inovativnih proizvoda, tehnologija i usluga, čime se ostvaruje maksimalno iskorišćenje resursa kako naučno-istraživačkih organizacija, tako i kompanija, postižući značajne rezultate u njihovom procesu rasta i pozicioniranja na tržištu.

Galerija