Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

“Ученици Математичке гимназије су најбољи амбасадори Србије”, поручила др Беговић на прослави 57 година рада ове школе

19. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовала је прослави 57 година постојања Математичке гимназије у Београду

Министарка др Беговић присуствовала је прослави заједно са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем, министарком здравља др Даницом Грујичић и државним секретаром Министарства просвете проф. др Ивицом Радовићем. Овом приликом, Владимир Орлић поделио је лаптоп рачунаре најбољим ученицима ове гимназије, освајачима медаља.

“Ово није само школа, ово је зачетак научног центра који ће, као и до сада, и у будућности обликовати будуће стручњаке, будуће лидере и научнике - оне од којих наша будућност већ данас зависи”, рекла је др Беговић у свом обраћању.

“Математика се често назива универзалним језиком и представља темељ свих наука, темељ технологије, инжењерства и многих других области. Али, осим практичне примене, математика је прелеп облик уметности, начин размишљања и алат за решавања многобројних проблема, због чега обогаћује наше животе”, казала је др Беговић.

“Математичка гимназија, из угла Министарства науке, технолошког развоја и иновација, има велику улогу у развоју технологија, иновација и науке у Републици Србији. Кроз године, ученици ове школе су постизали изузетне резултате, због чега их можемо назвати најбољим амбасадорима наше земље”, навела је др Беговић, додавши да напредне наставне методе и курикулуми у овој гимназији не само да припремају ученике за будуће академске изазове, већ их мотивишу да размишљају критички, иновативно и да се баве истраживачким радом. “То је оно што Србији треба”, рекла је министарка др Беговић.

“У свету у којем су информације врло лако доступне, права вредност образовања није у ономе што знамо, већ у ономе како ћемо то знање да употребимо, како ћемо решити изазове са којима се све више суочавамо. Математика широка и предстаља кључ за откључавање универзума, за предвиђање кретања небеских тела, за проучавање субатомских честица, а омогућава и да дизајнирате паметне градове, развијате медицинске третмане који ће једног дана спасити животе, или да се бавите вештачком интелигенцијом”, рекла је др Беговић и додала да ће захваљујући математици ученици ове гимназије моћи да се баве свим занимањима која данас знамо, али и свим онима која су тек пред нама.

“Потребни су нам људи који размишљају широко и иновативно и који могу да нам помогну да креирамо бољу будућност. Испред Владе Републике Србије и Министарства науке, технолошког развоја и иновација могу да кажем да једва чекам да неке од вас видим како постајете део наше научне заједнице”, закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести