Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Свечано отворен тринаести Мај месец математике под називом „Биотехнологија: Алгоритми природе“ у Новом Саду

14. Мај 2024.

Фото: НИТРА

Тринаести по реду Мај месец математике (М3) у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под називом „Биотехнологија: Алгоритми природе“, свечано је отворен синоћ у Културној станици Свилара, у Новом Саду

На отварању манифестације публици су се обратили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, в.д. директора Центра за промоцију науке Данијела Вучићевић, директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић и заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Највећа научнопопуларна манифестација у Србији трајаће до 31. маја, а током две недеље, у сарадњи са наставницима, истраживачима и мрежом научних клубова, одржаће се низ разноврсних радионица, панел-дискусија и изложби широм Србије.

„Надам се да ће ова манифестација привући не само љубитеље науке, него и оне који ће заволети науку кроз ову манифестацију. Велико ми је задовољство да сам данас овде, у овом фантастичном окружењу – Културној станици Свилара. У основи сваке науке јесте математика, али мени је посебно задовољство и врло сам субјективна када је реч о биотехнологији. Суочавамо са огромним изазовима и биотехнологија представља једну од области која заиста доживљава револуционарни развој. Иако је са нама од памтивека, људи често тога нису свесни. Сигурна сам да нас у будућности очекује много открића, баш захваљујући примени математике у покушају да објаснимо изузетну комплексност коју природа са собом носи“, рекла је у свом обраћању министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

„Неоспорно је да имамо сјајну, талентовану децу, научнике и истраживаче, који својим резултатима дају велики допринос науци и у Србији и у свету. Без обзира на то, необично је да велики број нас и даље истински не размишља о томе колики је утицај науке и нових технологија на савремени живот, а поготово на нашу будућност. Ту видим улогу Центра за промоцију науке – да буде спона између грађана и научне заједнице и преведе овако комплексне научне теме у разумљив и узбудљив садржаj“, истакла је Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке и додала: „У Србији је потребно да тежимо развијању економије знања, јер све светске економије заснивају свој раст на иновацијама, а знање и повезаност представљају кључне ресурсе савременог света.“

„Још давно је речено да је математика језик природе, а сваког дана откривамо неке нове примене које су данас постале веома актуелне: оне у вештачкој интелигенцији, у биоинформатици, у анализи великих података... Ко зна шта ћемо већ сутра имати на тапету. Циљ манифестације Мај месец математике и математичара је да све ове и, наравно, многе друге аспекте математике представе публици тако да свако буде у прилици да пронађе неко своје виђење ове науке“, нагласио је директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић.

„Први пут, након 12 година, М3 се одвија у Новом Саду, и ја сам уверен да ће Новосађани уживати у једној заиста лепој манифестацији. Чули смо колико је она значила Београђанима, тако да смо стварно почаствовани јер смо ове године ми домаћини. Позивам све заинтересоване да до краја месеца издвоје време и искористе прилику да на један занимљив начин науче нешто ново“, пожелео је добродошлицу у Нови Сад заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Погледајте још вести