Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Шангајски универзитет медицине и здравствених наука заинтересован да у оквиру БИО4 Кампуса отвори нови научно-истраживачки институт

23. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се у пратњи делегације министарства у Влади Републике Србије са делегацијом Шангајског универзитета медицине и здравствених наука

Др Беговић и представници Шангајског универзитета разговарали су о могућностима сарадње у области науке, технолошког развоја и иновација, као и циљевима Владе Републике Србије у овим областима, при чему је министарка присутне упутила у циљеве и идеје пројекта изградње БИО4 Кампуса. Др Беговић објаснила је да је БИО4 Кампус највећа инвестиција у науку у региону у овом тренутку. „Вредност овог пројекта тренутно се процењује на више од четири стотине милиона евра. БИО4 Кампус замишљен је као град за научнике, који ће укључивати различите учеснике: факултете, истраживачке института, огранак научно-технолошког парка Београд који ће даље допринети развоју стартап екосистема, као и представнике приватног сектора“, навела је др Беговић.

Она је рекла да је до сада потписан већи број значајних увовора и меморандума о сарадњи, а да су и велике, утицајне копманије, попут Pfizer-а, Astra Zeneca и BGI Genomics из Кине већ део овог појекта. „БИО4 Кампус биће платформа за сарадњу између свих ових страна. Видимо Србију као центар за развој иновација и развој био наука, и то не само за Југоисточну Европу“, нагласила је она, додавши да се ови напори улажу у циљу да Србија заиста постане релевантан и значајан фактор у овим областима и на глобалном нивоу.

Представници Шангајског универзитета медицине и здравствених наука истакли су да Београд виде као ,,центар овог дела света, из много разлога, не само географских и историјских“. Тао Ву, предводник делегације и председник Шангајског универзитета медицине и здравствених наука навео је да цени изузетно добре односе Републике Србије и Народне Републике Кине, а у прилог томе говори и активно учешће Србије у пројекту „Оne belt, one road“.

Нинослав Марина, ректор емеритус са Универзитета информационих наука и технологија ,,Свети Апостол Павле“ у Охриду и гостујући професор Шангајског универзитета медицине и здравствених наука нагласио је да би делегација овог универзитета из Шангаја била заинтересована да отпочне рад на отварању новог научног института у сарадњи са неком институцијом Републике Србије.

,,Министарство науке, технолошког развоја и иновација је увек заинтересовано за сарадњу“, навела је др Беговић, позвавши ову делегацију да конкретизују своје идеје и предложе их, истакавши да у оквиру БИО4 Кампуса има простора за отварање нових института. „Имамо развијену сарадњу са различитим институтима и универзитетима из Народне Републике Кине и са поносом можемо истаћи да је та сарадња на изузетно високом нивоу“, нагласила је министарка др Јелена Беговић.

Министарка др Јелена Беговић навела да се радује будућој сарадњи и позвала делегацију овог института да се придружи српско-кинеском форуму који ће бити организован у Београду.

Галерија
Погледајте још вести