Министарство науке, технолошког развоја и иновација ће подржати откривање аутохтоних винских сорти путем ДНК секвенцирањa

Фото: НИТРА
Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић свечано је отворио семинар под називом „ИНОВАЦИЈЕ И САРАДЊА СРБИЈЕ И ШПАНИЈЕ У ВИНОГРАДАРСКО-ВИНАРСКОМ СЕКТОРУ - Од ДНК истраживања до глобалних изазова“, који је одржан у хотелу Hyatt у Београду у организацији амбасаде Шпаније
Догађај који је окупио домаће и међународне стручњаке из области виноградарства и винарства, био је изузетна прилика за српске винаре да се упознају са искуствима и методама винара, виноградара и енолога из Шпаније, највећег извозника вина на свету. Учесници су имали прилику да чују како се долази до најбољих резултата у овом сектору, уз примену најсавременијих технологија и стручних знања.
Државни секретар Гроздић је у свом обраћању нагласио важност истраживања аутохтоних сорти винове лозе за препознавање еколошког и економског потенцијала региона. „Типична и аутохтона вина представљају идентитет једног региона и доприносе његовој специфичности. Ова истраживања могу пружити нове могућности за развој винског туризма и винске културе у Србији“, рекао је Гроздић.
До сада су анализе аутохтоних сорти винове лозе у Србији биле ограничене, али пилот пројекат који је реализован у сарадњи са Институтом за вино и винову лозу из Ла Риоје у Шпанији, Универзитетом Wестерн Онтарио из Канаде, као и српског мултидисциплинарног тима истраживача, показао је да оваква истраживања имају велики потенцијал.
Српски мултидициплинарни тим истраживача чине стручњаци са Пољопривредног факултета у Новом Саду и Института за економику пољопривреде. Истраживање подразумева прикупљање преко 1.000 узорака винске лозе из свих виногорја Србије са циљем утврђивања педигреа и генетских веза аутохтоних сорти винове лозе у Србији.
Очекује се да ће резултати истраживања допринети јачању виноградарства у Србији, са посебним освртом на отпорност на климатске промене и стварање препознатљивих винских брендова. Ова иницијатива додатно наглашава значај сарадње између науке, технологије и праксе у развоју одрживог и конкурентног виноградарско-винарског сектора.