Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић поздравила полазнике семинара Истраживачке станице Петница

02. Август 2024.

Фото: НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација, предвођена министарком др Јеленом Беговић, посетила је Истраживачку станицу Петница. Овом приликом, министарка др Беговић поздравила је полазнике четири семинара, космологије, физике високих енергија, web3 технологије и рачунарских финансија, намењених студентима основних и мастер студија, као и средњошколце који похађају летњи семинар електронике

У оквиру посете, министарка др Беговић је истакла значај подршке младим истраживачима и студентима заинтересованим за науку. Око 120 студената, од којих половина са иностраних универзитета, учествује на овим семинарима, што указује на значај и привлачност програма Истраживачке станице Петница на међународном нивоу.

"Било ми је велико задовољство да видим те младе умове, паметне младе људе из читавог света како седе и једва чекају да се врате у своје лабораторије, да наставе са својим радом, креативном активношћу, да сакупљају нова знања, откривају нове ствари и да на тај начин унапреде и наше животе и развој науке, као и да повећају ризницу знања човечанства”, истакла је др Беговић, додавши да је одушевљена дивном атмосфером, мислим да су ове активности које Петница ради још од 1982. године веома важне.

“Преко 30 хиљада људи је прошло кроз Петницу, и она је заиста оставила трага на њима”, рекла је, и нагласила да се некадашњи полазници ове станице са великим емоцијама сете времена проведеног у овој станици. “Одавде излазе сјајни млади људи који граде бољу будућност. Наше министарство у континуитету улаже у Петницу, а имали смо и лепе састанке на којима смо са управом разговарали како још можемо да помогнемо да се унапреде и побољшају услови за рад, који су, морам да кажем, јако добри. Обишла сам лабораторије, и било је уживање. Овде раде људи који заиста воле и цене науку”.

Министарка је нагласила да је и наша научна заједница је присутна овде и да желе да своје знање поделе са младим људима, да им буду ментори и да им пренесу оно што су они сазнали, како би наши млади долазили брже до знања и искуства и изградили своје каријере. “Подржавамо Петницу и имаћемо још ближу сарадњу. Нисам дуго била овде и враћају се емоције. Мислим да свако ко је, макар и на један дан, био овде, одлази са утиском да је ово јако добро место”, закључила је др Беговић.

Министарка је такође поздравила и средњошколце који су полазници семинара електронике, нагласивши важност раног улагања у знања и вештине које су кључне за будућност технолошког развоја Србије.

“Договарали смо се о будућој сарадњи. Времена су таква да се технологије доста брзо развијају”, рекла је др Бојане Мићић, председнице Управног одбора Истраживачке станице Петница, додавши да, иако се станица до сада успешно трка са временом и набавља опрему, подршка Министарства науке, технолошког развоја и иновација је у том сегменту драгоцена.

Ова посета је још један корак у јачању сарадње између Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Истраживачке станице Петница, са циљем пружања подршке младим талентима и развоју научно-истраживачког рада у Србији.

Погледајте још вести